Nieuws 2008

 

15 november

Vandaag hebben we Vennebos Summer Flight naar haar nieuwe eigenaar gebracht: ze gaat naar Stal Destiny van Patrick en Cindy Bus in Noord Limburg. Hopelijk zullen zij ook zo goed fokken met Flight; wij mogen haar dankbaar zijn na een goedgekeurde hengst en drie mooie dochters!

Flight en Flame in 2007


Gulden Hoef's Vivaldi op de CHK van 2007

We hopen dat hij zijn bijzonder goede beweging en zijn mooie front aan zijn veulens zal doorgeven!


Door het contact met de familie Bus vanwege Flight, kwam een stille wens van lang geleden weer ter sprake: namelijk de wens om Gulden Hoef''s Vivaldi te kunnen gebruiken in onze fokkerij. Hij bleek in Limburg een jaartje vrij af te kunnen krijgen en hij is deze zaterdag dan ook naar Stal Windhoek gegaan.

 

3 november: uitwisseling met Groot - Brittannië
Op deze maandag vertrok Springbourne Caerwyn naar de Crumpwell stud in Carmarthenshire, Wales. We zijn heel benieuwd wat hij hen in de fokkerij zal brengen. Caerwyn zal vooral worden gaan gebruikt op de succesvolle nafok van Tafarnaubach Sion en afstammelingen van Skellorn Daylight.

Na vijf weken wachten kon dan ook de bijna zwarte, donkere valk merrie Gartconnel Charm aan onze merriestapel worden toegevoegd. Gekocht als mogelijk partner voor Kastanjehof Legacy, zullen we moeten afwachten of de toekomst nog andere dingen in het verschiet heeft voor deze goed bewegende jonge merrie.18 oktober: de hengsten naar hun winterverblijf
Terwijl deze dag de jaarling hengsten weer door hun eigenaren worden opgehaald, vertrekken onze eigen hengsten naar hun winterweide. De beide zwarte jaarlingen en de grijze Wynston gaan het terrein naast loonwerker Schepel als eerste verkennen. Een kleine week later volgen Nerwyn Pela en Kastanjehof Legacy. Na een lange periode van alleen in de box en alleen in de kleine weide, kunnen ze weer socialiseren en heerlijk stoeien en vervelen met jongens die hun wilde spelletjes tenminste snappen en kunnen waarderen!

 28 sept: Fayre Oaks 2008
Voor het eerst zelf met een pony naar Fayre Oaks, een groot avontuur maar gezien de slechte voorspellingen over de economie van Groot - Brittannië toch goed afgelopen. We verkochten Kastanjehof Hurricane naar de goede stal van Debbie Barr, Firle stud. Later kochten we zelf een mooie donkere merrie uit gerenomeerde bloedlijnen aan: Gartconnel Charm.

Kastanjehof Hurricane,
gereden door Lowri Reed
in de veiling


wat zagen ze er prachtig uit!


nog even snel een eerste foto van Gartconnel Charm

 

6 september Open Dag

Op zaterdag 6 september hielden we een open dag, met 's ochtends bezoek van leden van Fokvereniging de Kanaalstreek, die als onderdeel van hun excursie de pony's van Stal Windhoek en Kastanjehof kwamen bekijken.
's Middags waren ook andere liefhebbers en belangstellenden uitgenodigd, in totaal bezochten ruim 80 mensen onze open dag.

Naast onze merries, met zeven generaties Windhoek pony's vanaf import Cathlu of Spalding, vier generaties Zonneweide / Kastanjehof incl. stammoeder Fuchsia Ilona, stonden ook de hengsten in het middelpunt van de belangstelling, waarbij er veel aandacht was voor onze nieuwste aanwinst, de uit Wales geleende Cui Pendragon.

Cui Pendragon is sinds 20 augustus op onze stoeterij, speciaal zo vroeg over gekomen om te kunnen laten zien op onze open dag. Hij is geboren op de Cui Stud in Wales en nog steeds van eigenaresse Mrs. Osborne uit Talybont-on-Usk. Hij is premiumhengst, wat zeggen wil dat hij een vergoeding heeft gekregen vanwege zijn kwaliteit en geschiktheid als fokhengst voor de kudde merries waarmee hij half-wild in de heuvels heeft gelopen. De hengst stamt uit een zeer oude merrielijndie de meest zware klimaatsomstandigheden heeft overleefd. De Cui stud is gebaseerd op de Criban pony's. De traditie van het pony's fokken en houden gaat in de familie Osborne - Richards ruim 250 jaar terug! De bloedlijnen van Cui Pendragon gaan naast de oude Cui / Criban lijnen ook naar Bengad en Coed Coch terug. Een mooie bijkomstigheid is dat hij alleen bruine en zwarte nakomelingen lijkt te fokken, twee kleuren die wij naast de prachtige schimmels ook erg mooi vinden.

The bay is the best colour for hardiness
The bay colour persists for generations
Give the bay fair play
The bay is certain to survive

(oud gedicht uit Breconshire, de bakermat van de Criban en Cui pony's,
Bron: Welsh Ponies and Cobs, Dr Wynne Davies MBE)

Naar Fayre Oaks!
Naar voorbeeld van andere Nederlandse fokkers en wetend dat er in Wales vraag is naar dit soort pony's, hebben we twee pony's ingeschreven voor de grote Fayre Oaks veiling:

Kastanjehof Hurricane, driejarige valk ruin

Springbourne Caerwyn, 14 jarige hengst

Helaas bleek Caerwyn niet fit genoeg om de 24 uur durende reis naar Wales te gaan maken


Kastanjehof Hurricane

 

ZOMER 2008


Kastanjehof Flame

Dragon Welshpony Show Oldebroek
11 augustus togen wij naar de favoriete show van Jan, met in onze trailer Kastanjehof Hurricane en Kastanjehof Flame. Flame werd tweede en Hurricane eerste. We hadden een mooie dag en veel plezier.
Zonneweide(N) Nienke van Fam. van 't Veer was schitterend maar vandaag ook een beetje ondeugend..... niet echt raar als je nog maar twee maanden onder het zadel bent.....

Centrale Dag Vriendenkring,
30 aug. 2008
Heerlijk, weer een relaxte keuringsdag, dankzij de onvoorspelbaarheid van wie de kampioene wordt. En al om drie uur 's middags konden we tevreden huiswaarts......

De resultaten:
Kastanjehof Flame, jaarling:
1e plaats en reserve jeugdkampioene.
Windhoek's Oililly, merrieveulen:
4e plaats

Zonneweide(N) Nienke met
Demi van 't Veer

 

CK Kootwijk, 23 aug. 2008
Op onze nationale show deden bijna alle pony's het super! Met drie pony's mochten wij meedoen in de kampioensring.
Kastanjehof Nobleman mag zich beste hengstveulen van Nederland noemen.
Windhoek's Ulrica sierde de kampioensring naast de beide winnaars!
Widhoek's Veerle nam een fraaie negende plaats in in de grote rubriek driejarigen van 28 deelnemers.
Windhoek's Daisy mocht zich ook in de kampioensring laten zien.
Windhoek's Wiske moet beter getraind worden en was laatste in de jaarlingenrubriek, dat is dus eigenlijk nog heel goed, twaalfde van Nederland....

Onze fokproducten deden het verder ook goed:
Windhoek's Dominica was derde en werd ster. Zonneweide(N) Cherry was tweede achter de latere sectiekampioene. Zonneweide(N) Nienke werd tweede in de rubriek bestgaande rijpony kleine maat. Gefeliciteerd en hartelijk dank voor het zo mooi showen van jullie pony's!

In tegenstelling tot wat het leek, vonden wij het onfatsoenlijk om in het kampioenschap vóór de ereronde de baan te verlaten. Niet vermoedend dat dit een uiting van protest was, zijn we met onze pony's met de meute meegelopen in de veronderstelling dat het gevraagd was om de baan te verlaten! Wij konden ons prima vinden in het jurybesluit in het volwassen kampioenschap en hebben Henrie Leeuwenhaag dan ook direct gefeliciteerd met zijn succes!

 

 


Windhoek's Ulrica, voorl.keur + 1e


Windhoek's Daisy, ster + 1e


Windhoek's Dominica met Mike en Martijn


Windhoek's Wiske

 


Kastanjehof Nobleman
(Kastanjehof Hurricane x Zw Norelja)
Daags na de keuring van Gasselternijveen thuis gefotografeerd, want de keuringsdag zelf was totaal verregend.


Windhoek's Wiske
(Nerwyn Pela x Windhoek's Hermien)

 

19 juli - samenvatting NWPCS showresultaten:
Alle geshowde pony's hebben een uitnodiging voor de Nationale Show in Kootwijk gekregen, zelfs de veulens!
Windhoek's Daisy, vierjarige merrie:
1A + CK in Gasselternijveen
Kastanjehof Nobleman, hengstveulen:
1A + veulenkampioen in Gasselternijveen
Windhoek's Wiske, jaarling:
1B + CK in Hellendoorn
Windhoek's Veerle, driejarige merrie:
1D + CK in Hellendoorn
Windhoek's Ulrica, merrie:
1A + CK + reserve dagkampioene in Tolbert
Windhoek's Osborne, veulen:
1A + veulenkampioen in Tolbert
Kastanjehof Hurricane, driejarige ruin:
1A + CK in Tolbert
Met dank aan al onze meehelpers, waaronder onze enthousiaste Geanne, Dorine en Klaasje!

 

 


Bianca thuis in 2008, in het dagelijks pak

Het jaar van Bianca
Bianca is preferent geworden dankzij haar geshowde zoon, jaarling hengst Windhoek's Whisper van Arjan Wesselink, die in Hellendoorn een eerste premie behaalde. Bianca is de moeder van Windhoek's Ulrica, grootmoeder van Windhoek's Osborne en van Perlhof Ellie (v. Windhoek's Silcardo), de tweejarige merrie van Patrick en Agnes Symoens die in Sevenum reserve dagkampioene werd!
Ook onze fokhengsten doen het goed in de statistieken van het stamboek: Verdrefawr Daniel komt straks met minstens 20 punten op de NWPCS puntenlijst en vier nakomelingen zijn inmiddels uitgenodigd om deel te nemen aan de nationale keuring te Kootwijk. Ook onze hengst Springbourne Caerwyn komt met minstens vier eerste premie nakomelingen op de puntenlijst en heeft daarnaast ook minstens vijf dochters op de CK. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Perlhof Ellie met Patrick Symoens
(Windhoek's Silcardo x Withof Shana)


Windhoek's Dominica
(Verdrefawr Daniel x Windhoek's Leonie)Zonneweide(N) Nienke
(Verdrefawr Daniel x Zw Norelja)
onder Demi van 't Veer
(foto fam. van 't Veer)Windhoek's Osborne & Ulrica
(vaders Friars Osbek en Bryn Storm)

 

 

 

 

 

 

 

 


Fuchsia Ilona in Exloo met links haar dochter Zonneweide(N) Ilonka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Windhoek's Odessa
(Nerwyn Pela x WH Sylvia)

 

 

 

 

 

 

 

Succes voor Stal Windhoek in Limburg
Op de RK te Sevenum is Windhoek's Dominica 1A geworden en uitgenodigd voor de CK. Dat zij mede dankzij voorbrenger Piet Geelen mocht deelnemen aan het kampioenschap voor de sectie A merries was een droom die uitkwam voor haar nieuwe eigenaar Martijn Snel. Martijn en Mike kochten kort geleden drie Windhoek merries om hun stal een goed begin te geven in de Welsh pony liefhebberij en fokkerij. We wensen hen veel succes met de merries en hopen dat ze mooie veulens zullen fokken met hun hengst Mulligen's Duco.
Met trots vervult ons ook de prachtige tweejarige merrie Perlhof Ellie, een dochter van Windhoek's Silcardo. Een super bewegende jonge merrie met een bijna foutloos exterieur die in Sevenum het reserve dagkampioenschap won. Gefokt door Patrick en Agnes Symoens en vakkundig geshowd door Sander van der Putten. Van harte gefeliciteerd!


Onze pony's in de sport!
Zonneweide(N) Nienke is een schat van een pony die zich goed laat rijden en ook onder het zadel een mooie verschijning is. Zij is nu eigendom van Stal de Veerhoeve geworden en gaat met Demi van 't Veer een vaste combinatie vormen. We wensen Fam. van 't Veer veel plezier met Nienke.
Voor tijdelijk heeft Kastanjehof Hurricane ook zijn intrek bij hen genomen om hem te kunnen voorbereiden op een sportcarriere en Windhoek's Sylvia heeft haar weg intussen ook via De Veerhoeve gevonden, naar Putten, waar ze ook in de sport gebruikt zal gaan worden. We hopen de pony's graag terug te zien en hopen dat ze hun baasjes veel plezier zullen gaan geven.
Zonneweide's Nico zal in tuig beleerd gaan worden door Henk Roel Krol en Ilse Hornstra in Noordwolde. Na een goede basisopleiding hopen we hem verder zelf te gaan rijden, recreatief of zo af en toe op een evenement.


Windhoek's Ulrica reserve dagkampioene

Egbert-Jans' favoriete merrie Windhoek's Ulrica heeft het reserve dagkampioenschap in Tolbert behaald, van circa 150 ingeschreven pony's. Wat waren we blij en trots op haar....
Haar veulen Windhoek's Osborne (v.Friars Osbek) werd onverwacht veulenkampioen, maar er was ook niet één veulen dat zo best draven kon!

Helaas....
hebben we op één dag afscheid moeten nemen van twee van onze jonge pony's. Jaarling Windhoek's Wimpel zal de vlag voor Windhoek nooit gaan zwaaien. We moesten hem laten inslapen nadat hij op de jonge hengstenweide een ernstige blessure aan nek of rugwervels opliep. Waarschijnlijk een ongeluk gehad bij het spelen van een wild ren- of stoeispelletje. Zijn volle zusje Windhoek's Odessa, stierf warempel op dezelfde dag spontaan nadat zij vele malen onderzocht en behandeld was, omdat ze nooit 100% gezond leek te zijn.


Zonneweide(N) Nienke weer onder het zadel

Zonneweide(N) Nienke is weer aan het werk gegaan als rijpony bij Fam. Van 't Veer, nadat ze eerder dit jaar zadelmak werd gemaakt door Heidie's amazone Ruzitsa Leegwater in Den Helder. Ze pakt haar werk fantastisch goed op en is een hele lieve
kinderpony.

WPCV show Exloo
Met veel plezier hebben we weer deelgenomen aan de WPCV zomershow in Exloo. Pela's dochter Woldster's Niki van de familie de Boer pakte de eerste plaats in de rubriek voor tweejarige merries. De driejarige Kastanjehof Legacy hield de spanning er in toen hij lange tijd voor kampioenshengst Shamrock Lord Caernarfon bleef staan. Helaas werden ze op het laatste moment omgewisseld door de jury. Windhoek's Ulrica won de merrierubriek, maar had het nog te druk met haar zorgen voor Osborne, haar nog jonge veulen. Ze wilde niet zo goed draven als ze anders wel kan. Na 18 jaar is Fuchsia Ilona weer eens gewassen om mee te doen aan de stammoedershow. Een geweldig mooie show waar eens dankbaar gekeken kon worden naar merries van betekenis. En Jan (6 jaar) hielp met voorbrengen!


Van ruilen komt huilen....
Hopelijk niet! We mogen de prachtige bruine merrie De Evertshoeve Angel lenen van de familie Deelstra in Rottevalle om een veulen bij haar te fokken van Kastanjehof Legacy. Ze is inmiddels drachtig terug naar huis en we hopen op een kastanjebruin hengstveulen die in de toekomst op onze merries gebruikt kan worden!
Op onze beurt hebben we Bwlch-y-Gwynt Caryl uitgeleend aan Stal Amity van Yorick en Cindy Wormgoor, zodat zij een veulen met Amity Ocean King kunnen fokken. Ook Caryl is drachtig en wel weer thuis en nu maar hopen dat Caryl volgend jaar haar tiende merrieveulen op rij zal gaan brengen......

VOORJAAR 2008

11 + 12 april: deelname evenementen
Op vrijdagavond 11 april hebben onze hengsten Friars Osbek en Springbourne Caerwyn mee gedaan aan de hengstenshow van afdeling Noord in Tolbert. Met name Friars Osbek ontving weer veel lof voor zijn sterke beweging! Voor Caerwyn bleek de spanning in de hoofdring een beetje te veel, hij showde zich beneden zijn kunnen.
Op 12 april verschenen twee van onze pony's in Zwolle in de veiling van Pony Promotie Nederland: de vierjarige stermerrie Windhoek's Daisy vond geen koper. Het valkkleurig jaarling Kastanjehof Caramel werd verkocht aan Dhr. Veldhoen in Fijnaart (NB). We wensen hem veel plezier met deze mooie jonge merrie!
Wie denkt dat we nu één pony minder hebben heeft het mis: net toen we Daisy terug brachten in haar vertrouwde stalletje, ging Windhoek's Danielle liggen en schonk het leven aan een mooie dochter: Het vierde veulentje op Stal Windhoek dit voorjaar, tot nu toe allemaal merrieveulens!

31 maart: Eerste veulentje
Op Eerste Paasdag is ons eerste veulentje geboren: een mooi valk merrieveulentje van Nerwyn Pela uit Windhoek's Sylvia. Zoals we van Pela inmiddels gewend zijn, een erg rassig, maar mager veulentje dat nog heel wat moet groeien. En inmiddels is ook het tweede veulen er al, ook een merrieveulentje, van Friars Osbek en Windhoek's Hermien. Een veulentje met een mooi rastypisch Mountain pony model en grove beentjes. En nadat ook de broedende kip ineens met zes kuikentjes voor de dag kwam, kan de lente toch niet lang meer uitblijven?

22 Maart: Nienke ingereden
Vandaag hebben we Zonneweide(N) Nienke opgehaald in Den Helder, waar ze drie maanden is geweest om ingereden te worden. Dat hebben Ruzitsa en haar moeder en andere helpers geweldig gedaan. Hopelijk kan Nienke nu ook aan de slag als rij- of aangespannen pony.