Introductie Windhoek Welsh Mountain pony's

Stal Windhoek werd begonnen in 1969, door J. en A. Schilthuis - Niehof in het Groningse Garrelsweer. Later werd de stal uitgebreid in het dorpje Schildwolde en samen voortgezet met zoon Egbert-Jan. De importmerrie Cathlu of Spalding bleek de beste fokmerrie die de stal heeft gehad en haar invloed werd het grootste van alle pony's die ooit in bezit zijn geweest. Momenteel heeft Stal Windhoek ca. 18 pony's, waaronder 10 fokmerries. Ze stammen bijna allemaal af van de oude stammoeder en haar invloed beslaat nu al 6 generaties.

Al vele jaren geleden, toen dat nog bijzonder was, had de familie Schilthuis zelf een fokhengst, voor de eigen merries, maar ook voor andere fokkers in de omgeving. Er zijn altijd verschillende hengsten gebruikt, waarvan de meesten drie jaar bleven, totdat er weer bloedverversing nodig was vanwege de driejarige dochters van een hengst. Een uitzondering hierop vormde de hengst Rhyd-y-Felin St. Elian. Hij kwam na zijn fokperiode voor een tweede keer terug, omdat hij zulke mooie nakomelingen heeft gegeven op Stal Windhoek. Zowel deze hengst als de oude stammoeder hebben een hoge leeftijd bereikt.

Op Stal Windhoek wordt genoten van het fokken met de pony's, en het kijken naar de fokmerries met hun veulens, die vaak in een grote groep een prachtige aanblik vormen in het Groningse landschap. 'De deur draait bij ons naar binnen', is een veel gehoorde, typisch Groningse uitspraak van de familie, waarmee een ieder die belangstelling heeft voor pony's, van harte wordt uitgenodigd om eens te komen kijken en onder het genot van een kop koffie, te komen praten over de pony's.

Op keuringen worden regelmatig mooie Windhoek pony's met succes voorgebracht. Veel veulens werden verkocht naar het buitenland, en het exporteren van pony's werd daarom één van de specialiteiten van Egbert-Jan. Laatste tijd komen er regelmatig Windhoek pony's in de men- en rijsport voor de dag, en hun verrichtingen worden met veel belangstelling gevolgd.