Nieuws 2011

10 december: IBOP Kastanjehof Flame
Deze zaterdag legde Kastanjehof Flame (Nerwyn Lygon x Vennebos Summer Flight) de IBOP af. Arjen Holties heeft haar helemaal afgericht en getraind en voorbereid. De proef is op zich niet moeilijk, de jurering is wel streng. Maar Arjen en Flame zetten een vlotte proef neer, waarbij Flame mooi constant was, aan het bit en mooi voorwaarts. Ze behaalden een B certificaat met achten en twee zevens op de cijferlijst. Het doet ons veel plezier dat 'onze' pony's worden uitgebracht in de sport. We genieten er zo van omdat we hun talent wel zien, maar er zelf niet aan toekomen om te gaan rijden en mennen. Goed gedaan Arjen!

 

9 december: bezoek uit Frankrijk
Speciaal voor het kunnen zien van Zonneweide's Nico (18) en Fuchsia Ilona (29) kwam Ambre Reau met haar ouders naar Groningen. Zij lieten zich door storm en regen niet weerhouden! Ambre heeft veel succes gehad met de kleinkinderen van Ilona, Kastanjehof Joy (Kastanjehof Hurricane x Zonneweide's Janneke) en Beukenhofs Barry (Zonneweides Nico x Elferinks Hilly). Beide pony's zijn deze zomer dagkampioen geweest op Franse keuringen. De moeder van Ambre wist de mooie uitstraling van Ilona vast te leggen op onderstaande foto. Wij zien dat mooie nog steeds in ons 'oudje', maar voor veel onbekenden is zij - heel begrijpelijk - niet meer dan zomaar een heel oude pony. Wij hebben veel aan Ilona te danken, vandaar dat ze nog een tijdje haar genadebrood bij ons mag eten. Ondanks een interne ziekte is ze nog steeds blij en vrolijk, ze zweeft nog door het weiland en is altijd de eerste die ziet dat het hek is blijven openstaan....
Er was nog een reden dat de familie Reau bij ons kwam: het zwarte merrieveulen Windhoeks Jacolien (Vikariens Jabadabadoo x WH Danielle) had ook speciale belangstelling. Zij is het verjaardagskado geworden van moeder Anne Sophie Reau!


Fuchsia Ilona, december 2011, 29 jaar


Ambre en Ilona, Nico en Janneke en rechts Kastanjehof Joy in Frankrijk

 

november: helemaal droog!
De merries lopen heerlijk in het land, er is nog veel gras en ze kunnen het mooi wegwerken zo.
Het komt mooi van pas, terwijl we weinig werk hebben aan de pony's, is Pa Schilthuis naar het ziekenhuis gegaan voor zijn lang geplande operatie (aneurisma). Na twee weken ziekenhuis mocht hij weer naar huis en nu mag hij verder de tijd nemen om aan te sterken! Wij zijn God heel dankbaar voor alle mooie tijd met onze familie en zijn gelukkig dat we nog steeds amen zijn!

 

november: Heniarth Cupcake opnieuw in de prijzen op Horse of the Year show
Een beetje trots zijn wij ook op Heniarth Cupcake, niet bij ons geboren, maar gefokt uit onze elitemerrie Bwlch-y-Gwynt Caryl, in de tijd dat zij uitgeleend was naar Wales. Het fokkerssucces staat op naam van Richard Miller en Meirion Davies en de vader Heniarth Quip. Wij bezitten Cupcakes' volle zus, Kastanjehof Confetti.
Cupcake was voor het tweede jaar op de Horse of the Year show in Birmingham. Het is het hoogste niveau voor een bereden A pony in het moederland en er geplaatst worden is helemaal een succes. Tussen zo'n 20 kampioenen reed Tristan Cupcake dit jaar naar een zesde plaats, terwijl ze vorig jaar derde waren. De familie Leech is terecht heel trots op deze combinatie en maakte onderstaande collage!

 

november: goed nieuws over Wynston
Windhoek's Wynston (Nerwyn Lygon x Windhoeks Rianda) doet het goed in het span. Rob van Dijk en Dieneke Stutterheim zijn geweldig tevreden met hem en zouden willen dat er meer afstammelingen waren van Lygon. Opvallend dat juist nu ook zo'n goede geluiden komen over de training en het fantastische karakter van zijn halfzus Kastanjehof Flame, die bij familie Holties voor de IBOP wordt getraind. Onze selectie op eigenschappen die ook in de sport belangrijk zijn, beginnen steeds vaker tot zijn recht te komen. We zijn inmiddels foto's en sportresultaten gaan verzamelen en zullen die rond de jaarwisseling op deze site plaatsen. Want er zijn veel meer van onze fokproducten die uitblinken in de sport of op andere manier hun eigenaars veel plezier geven!


Windhoek's Wynston (linksvoor) in het span van Rob van Dijk

 

8 oktober: de herfst begint!
Waren we vorige week nog aan het hooien (toch nog 300 kleine baaltjes in de schuur!), deze week is het goed mis. De pittige buien brengen heel wat water op het land. Is het (overdreven) bezorgdheid om de gezondheid van de veulens, of voorzichtigheid om de weide niet kapot te laten lopen? Deze zaterdag is er hard gewerkt om in ieder geval alle merries met veulens 's nachts onder dak te kunnen laten slapen en dat geeft een goed gevoel! Ook de beide jonge hengsten, Kastanjehof Amico (Kastanjehof Legacy x De Evertshoeve Angel) en Noran (Friars Osbek x ZOnneweide's Norelja) komen thuis van de hengstenweide. Ze hebben zich mooi ontwikkeld. Helaas zijn we Noran door koliek verloren. Amico is door zijn ras, kleur, beweging en persoonlijkheid een genot om weer thuis te hebben!

 

september: King of Hearts weer naar Wales
Verdrefawr King of Hearts krijgt een nieuwe kans. Hij is naar Wales verkocht om daar de fokhengst te worden van John Carolle van Aim Higher stud en Football Academy. Hij komt er op slechts enkele kilometers afstand van zijn geboortestal! Hopelijk heeft hij daar snel weer zijn draai gevonden en hebben John en Jane veel geluk met hem!


Steeds terug verlangd naar de heuvels?

 

27 augustus: keuring Vriendenkring
Op deze keuring kwamen de veulens van Cui Pendragon heel goed uit de bus. De fokgroep met Beukenhof's Nina (veulenkampioene), De Evertshoeve's Annaly (reserve veulenkampioene) en Windhoek's Janko maakte een goede indruk. Onze prachtige jonge merrie Windhoek's Veerle viel helaas niet in de smaak bij de Britse jury: laatste, het kan gebeuren, maar bij de Vriendenkring leverde dat in ieder geval een mooie bos bloemen op!


Beukenhof's Nina, het tweede kampioensveulen van Cui Pendragon in 2011


Windhoek's Veerle, onze prachtige merrie, voorgesteld door Klaasje!
Foto Marcel Breebaart, MBFoto.eu

 

20 augustus 2011: nationale keuring
We hadden een hele gezellige dag met Klaasje, Dorine, Geanne, René en Roelanda. En prachtige resultaten voor onze pony's:
Windhoek's Griesalda: 6e plaats jaarling merries
Windhoek's Camille: 6e plaats tweejarige merries
Kastanjehof Cindy: 4e plaats driejarige merries + ster
Kastanjehof Nobleman: 2e plaats ruinen + ster + 1e jonge voorbrengers
Kastanjehof Confetti: 2e plaats stermerries + voorlopig keur


L: Windhoek's Camille met Klaasje, R: Windhoek's Griesalda met Dorine
Foto's: Marcel Breebaart, MBFoto.eu

 

Veenweide's Indor komt logeren
Het nog jonge moederloze veulen van de merrie Veenweide's Ivita (Vlonderzicht's Harm x Zonneweide(N) Ilonka) komt bij ons om vrienden te maken! Amper drie maanden oud wordt hij liefdevol opgenomen door de 29 jarige overgrootmoeder Fuchsia Ilona. Daarna wordt Kastanjehof Chip aan hem voorgesteld als speelkameraadje. Na een aantal weken intensieve zorg bij ons en een cursus 'sociale vaardigheden', is Indor weer thuis bij zijn baasje Chantal en familie Duursma.


Veenweide's Indor, weesje van Vechtzicht's Hywel en Veeweide's Ivita

 

Pech in de dekkerij
Onze hengst Verdrefawr lijkt ondanks verschillende veranderingen niet zijn draai te kunnen vinden op ons lage, Groningse land. Hij blijkt lang niet al zijn merries drachtig te hebben. Erg jammer, want King of Hearts leverde het beste sectie A veulen op de internationale show in Builth Wells. Hermien, Bianca en Ulrica bleken drachtig bij scannen. Mogelijk zijn er nog één of twee merries drachtig.
Gelukkig wilde Steffen Procee zijn hengst Wrentnal Gold een week aan ons uitlenen en hij heeft nog drie van onze hengstige merries gedekt en hopelijk drachtig gemaakt. Wat een lieve, makkelijke hengst is Gold! En dat hij mooie veulens geeft heeft hij ook aangegeven met zijn eerste jaargang.

 

6 augustus: zes pony's verkocht
In krap tien dagen tijd werden zes pony's verkocht en vertrokken zij naar hun nieuwe baasjes. Een enkele keer doet het afscheid een beetje pijn, zoals bij onze supermooie jonge merrie Kastanjehof Flame, maar dat deze pony's bij hun nieuwe baasjes meer tijd en aandacht zullen krijgen en de kans krijgen om ook te schitteren als men- of rijpony, doet ons weer erg goed!
Heel veel plezier en geluk allemaal!

 

1 augustus: Kastanjehof Joy dagkampioene in Frankrijk
Op de show in Barqueville werd de driejarige bruine merrie Kastanjehof Joy uitgeroepen tot dagkampioene alle Welsh secties en andere rassen! Zij staat nu op de stoeterij Haras du Krystal van Ambre Réau, de stal waar ook de zoon van Zonneweide's Nico: Beukenhof's Barry verblijft. Joy werd als tweejarige door ons naar Frankrijk verkocht samen met haar zusje Kastanjehof Fashion, die vorig jaar al dagkampioene werd. Beide zijn dochters van Kastanjehof Hurricane.

 

31 juli: regionale keuring Heteren
In de enthousiaste handen van Linda en Geanne behaalde het jaarling Kastanjehof Charina (v. Cui Pendragon x Bwlch-y-Gwynt Caryl) een eerste premie en ze kreeg een uitnodiging voor de nationale keuring.
Zij is de achtste dochter van Caryl die een eerste premie, ster of voorlopig keur predikaat heeft gekregen en voor Caryl mag nu het predikaat ELITE worden aangevraagd:
HOERA voor onze 16 jarige fokmerrie Caryl!!!


Kastanjehof Charina

 

19 juli: het laatste veulentje
Deze ochtend liep er bij Windhoek's Wiske een heel klein kruimeltje: haar eerste merrieveulentje, een donker valkje.


Windhoek's Janine

 

16 juli: regionale keuring NWPCS Zuidlaren
Windhoek's Griesalda: 1B + CK jaarlingen
Windhoek's Camille: 1A + CK tweejarige merries

Op de vroege ochtend van de keuring liep er bij de oude koe Roosje 4 een kalfje, die al gauw verder ging met de naam 'Takkie': ze had een stierkalfje gekregen vlakbij de grote takkenbos!


Windhoek's Camille

 

25 juni: regionale keuring NWPCS Tolbert
Kastanjehof Cindy: 1A + CK + beste driejarige merrie
Kastanjehof Confetti: 1B + CK, zij mag op voor voorlopig keurpredikaat
Kastanjehof Nobleman: 1A + CK ruinenrubriek en 1e plaats in rubriek jonge voorbrengers.
Ook Jan naam deel aan de rubriek jonge voorbrengers


Kastanjehof Confetti - Kastanjehof Cindy - Kastanjehof Nobleman

 

 

20 juni: de zwarte hengst Verdrefawr King of Hearts gaat bij de merries in de weide


Verdrefawr King of Hearts: slecht verhuisd, niet goed kunnen wennen, maar nu eindelijk in zijn element bij de merries!

 

29 mei : De verrassing van Bianca
Deze zondagochtend verraste Bianca ons met een hengstveulentje, het liep er onverwacht naast: muisgrijs, met smal blesje en vier perfecte, kleine sokjes! Vrijwel alle schimmelmerries hebben dit jaar een prachtig kleur veulentje aan de voet, wat een geluk! Nadat Caryl deze week een valk hengstje had, staat de teller nu op 5 zwarte, 4 bruine, 1 vos en 1 valk veulentje! Schimmeltjes (2) zijn dit jaar in de minderheid! De aantallen kleurtjes geven daarnaast ook de kans om ook op kwaliteit te selecteren! Nog twee veulens te gaan..... Mocht u samen met ons van de aanblik van een mooie weide met merries en veulentjes willen genieten, dan is het nu de tijd om eens langs te komen!

 

28 mei: Succes op WPCV Noord Show Nunspeet
Hoewel de WPCV de naam 'Noord' Show wat ons betreft mag laten schieten, gingen we deze zaterdag toch met pony's op pad naar één van de 'Engelse' shows. Onze pony's waren succesvol met 1e of een 2e plaats. Het veulentje Kastanjehof Lady Haha (Cui Pendragon x ZW Heidie) werd 'best foal in show', maar het mooist was dat onze vriend Wim Tamminga (12 jaar) 'best young handler' van de show werd met KH Cindy! Een hartelijk dankjewel aan onze helpers (Wim, Piet, Yorick, Patrick) en fotografen (Yorick, Jenny) van die dag!

 

De tweede jaargang van Cui Pendragon
Cui Pendragon is weer terug naar Wales, maar heeft in zijn tweede Nederlandse jaargang geweldig mooie veulens! Meest merrieveulens, mooie hoofdjes, mooie kleurtjes, we zijn er heel blij mee. Ook de gastmerries brachten mooie veulens:

bruin merrieveulen voor De Evertshoeve's Angali
bruin hengstveulen voor Frisia's Telynores
bruin merrieveulen voor Beukenhof's Wilma (midden)
bruin (wordt grijs m.veulen voor Freedom's Pascha (rechts)
zwart hengstveulen voor Lusthof's Claire (links)

 

25 april, Tweede Paasdag:

25 april, Tweede Paasdag: de jaarlinghengsten gaan de weide in!
Klik hier voor meer foto's......

 

31 maart: de nieuwe fokhengst is gearriveerd!
In Deventer konden we onze nieuwe fokhengst ophalen: de zwarte Verdrefawr King of Hearts! Daar zijn we heel blij mee, Egbert-Jan heeft altijd al zo graag een mooie zwarte willen hebben. Deze heeft een heel mooi front en heel mooie en massale voorouders (allemaal bruin of grijs). We hebben veel van zijn familieleden gezien in het verleden op Fardrefawr zelf en enkele op shows. Afgelopen herfst zagen we nog vader Verdrefawr Wild Dick, schitterend bij zonsondergang in de heuvels, samen met drie merries. Moeder Verdrefawr Balwen is een volle zus van de schitterende bruine fokhengst Verdrefawr Saled. In de afstamming van King of Hearts zie je lijnteelt naar Verdrefawr Ianto en stammoeder Nefyn Blodyn. Zie voor de complete afstamming allbreedspedigrees.
Zo'n 'per ongeluk' zwarte, zoals Verdrefawr King of Hearts, heeft tenminste wel het uiterlijk dat ook grijze pony's hebben, hoewel.... hij is toch een beetje luxe in zijn verschijning. Of komt dat door de reis-stress? Want King of Hearts heeft wel wat te lijden gehad van de verhuizing. Gelukkig lijkt hij nu, na enkele dagen op Stal Windhoek, weer rustig en tevreden in zijn nieuwe box. We zijn wel heel benieuwd hoe hij zal fokken, als dat een beetje op zijn voorouders gaat lijken met af en toe een zwarte erbij, zien wij het wel zitten!

 

30 maart: Heidie brengt een merrieveulentje
's Avonds laat heeft Heidie een merrieveulentje van Cui Pendragon ter wereld gebracht. Ze is zoals verwacht bruin en heeft weinig wit: een kolletje en een sokje. Verder een mooi gedeukt hoofdje. Hopelijk is het weer zo'n apart bewegertje, zoals soms uit de stam van Vechtzicht's Heather en Zonneweide's Heidie voortkomen.


16 maart: Vijf Windhoek pony's vertrekken naar Tsjechië
Op 12 en 16 maart zijn vijf pony's op weg gegaan om de lange reis naar Tsjechië te gaan maken. Twee veelbelovende jaarlinghengsten, Windhoek's Gerson (Pendragon x Ulrica) en Windhoek's Giovanni (Vivaldi x Rianda) gingen zaterdag naar een nieuwe baas. Op woensdag vertrokken het 'spannetje' vosmerries Windhoek's Charlotte (Friars Osbek x WH Danielle) en Caroline (Springbourne Caerwyn x WH Veerle). En het extra bewegende jaarling Windhoeks Gabrielle (Vivaldi x WH Danielle) voegde zich daarbij.
In april zullen nog twee jaarlinghengsten en twee drachtige merries van Friars Osbek en Nerwyn Pela volgen.
We wensen Jarka en haar familie veel plezier toe met
deze Welsh Mountain pony's!
De Welsh Mountain pony staat in Tsjechië flink in de belangstelling. Zo kregen we een prachtig tijdschrift "Kone & hribata", waarin maarliefst acht pagina's ruimte voor Welsh Moutain pony's. Naast de in Tsjechië geboren Welsh Mountain pony's stond daarin een reportage van de Nederlandse Stal Kaszicht van Andries de Geus. En een fotoreportage van de hengst Patrick, een zoon van Zonneweide's Hamid en Windhoek's Patritcia, die in 1998 door Stal Windhoek naar Tsjechië werd verkocht als drachtige merrie. De foto's zijn gemaakt door Zuzana Buranova, op de website www.konenadlomem.cz staat meer info over de stal waar Patrick wordt gebruikt als hengst en rijpony.

 

1 en 2 maart: De eerste veulens!
Wat een prachtig begin van de reeks veulens die geboren gaan worden deze zomer: Windhoek's Sanne en Windhoek's Danielle brachten daags na elkaar een zwart merrieveulen ter wereld van Vikariens Jabadabadoo!

 

26 februari: Weer een dressuurtoppertje uit de stam van Fuchsia Grada en Ilona
Op de KNHS indoorkampioenschappen in Wanroy is Daan van de Sande met Roosje kampioen geworden in de klasse M1-M2, cat. B. Van harte gefeliciteerd! Roosje draagt stamboeknaam Batouwe's Roos en is door Marjo van der Waal gefokt met de hengst Penwisg Draig Du uit Zonneweide's Rachel (v. Blaenau Polish x Fuchsia Grada). Marjo kocht Rachel als jonge merrie toen de Zonneweide stoeterij nog in Kerkwijk gevestigd was. Marjo heeft succesvol gemend met Rachel en een aantal veulens met haar gefokt.
Zie ook: www.nwpcs.nl.


Andere dressuurtoppertjes uit de tak Fuchsia Grada - Fuchsia Ilona - Zonneweide's Janneke - Zonneweide's Norelja zijn Zonneweide's Nienke (sportnaam Junior, Verdrefawr Daniel x ZW Norelja), M dressuur en Zonneweide's Jacinto (Springbourne Caraway x ZW Janneke), nationaal kampioen dressuur cat. B in Spanje.
Zonneweide's Janneke en Norelja zijn zelf recreatief als menpony's gebruikt, en natuurlijk ook onze veelzijdige voormalig dekhengst Zonneweide's Nico.

Afgelopen jaar presteerde Heniarth Cupcake het om op Horse of the Year show een derde plaats te behalen, een topprestatie in Engeland. Zij is gefokt met Heniarth Quip uit onze fokmerrie Bwlch-y-Gwynt Caryl. Zij siert de binnenkant van de omslag van het Zweedse jaarboek!

We zouden het erg leuk vinden om sportgegevens te vernemen van andere pony's die voortkomen uit onze lijnen of die van Zonneweide's Nico afstammen! Of gewoon om te horen of zij het goed doen als rij- of menpony, ook als ze geen kampioen zijn. We fokken sinds jaar en dag op eigenschappen die borg staan voor een goede aanleg als sportpony en zijn erg trots op de pony's die het zo goed doen in de sport!


24 februari: De eerste zwartblessen geboren!
We hopen op mooie zwarten en bruinen deze zomer onder de nieuw geboren diertjes en de eerste zwarten zijn er al! Als de geiten en schapen de voorbodes mogen zijn van wat we bij de pony's mogen verwachten, komt het wel goed!

 

12 februari: Windhoek's Whisper derde op CHK
De vorig jaar goedgekeurde Windhoek's Whisper (Blackhill Fancyman x Bianca) maakte een goede indruk op de NWPCS hengstenkeuring met zijn ruime belijning en machtige front. Hij bezette een goede derde plaats achter dagkampioen Roetsenest's Santa Fé en meervoudig kampioen Uiterwaarden's First Edition. De eerste drie veulens van Whisper hebben vorig jaar ook een goede indruk achtergelaten.

 

januari: Voeren op je sloffen
De verzorging van onze dieren is er een stuk makkelijker op geworden nu bijna alle dieren in de grote schuur gehuisvest zijn. Weer heel wat knutselwerk en een aantal weidehekken hebben mooi resultaat: In januari vertrokken de dwergkoeien en de vier jaarlinghengsten (weer) naar de grote schuur. Alles onder één dak en het is in een mum van tijd gedaan en we hoeven niet meer door de modder te lopen, heerlijk om te voeren zo. Je kunt het letterlijk op je sloffen doen.

 

Familie Schilthuis wenst u een gezond,
voorspoedig en gelukkig 2011!